Principalul obiectiv urmărit în apărarea împotriva incendiilor îl reprezintă evacuarea, salvarea și protecția persoanelor periclitate, așa cum este prezentat în articolul 1, alin. 1 din Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.

Sistemele și instalațiile de evacuare a fumului și a gazelor fierbinți – DESFUMAREA – sunt un mijloc de protecție activ în securitatea la incendiu a unei clădiri și au ca scop asigurarea evacuării ocupanților, identificarea cu ușurință a focarului de incendiu și facilitarea intervenției pompierilor.

Desfumarea este prezentă în standardele europene mai și după acronimul SHEVS (Smoke and Heat Exhaust Ventilation Systems). Ea poate fi realizată în 3 variante:

Pentru realizarea sistemelor de desfumare este necesară o proiectare riguroasă, deoarece au un rol foarte important la evacuarea în siguranță a persoanelor din clădire. Totodată, sistemele de desfumare reduc riscul de colaps al clădirii și mențin o bună vizibilitate pentru intervenția eficientă a echipelor specializate în cazul stingerii unui incendiu.