Complementar protecției active la foc (IDSAI, Sprinklere, Hidranți, SHEVS), protecția pasivă la foc reprezintă prima măsură ce trebuie luată pentru asigurarea rezistenței la foc a construcției, constând atât în organizarea și compartimentarea funcțională a clădirii, cât și în alegerea tipurilor de materiale utilizate, astfel încât să fie prevenită declanșarea unui incendiu sau să-i încetinească răspândirea. Este primul pas în analiza unei clădiri pentru conformare la foc și totodată face parte din procesul privind determinarea gradului de rezistență la foc.
Protecție pasivă la foc a structurilor din lemn - IGNIFUGARE:
Lemnul poate fi considerat primul material de construcție, utilizat constant în alcătuiri constructive datorită lucrabilității sale, greutății reduse, cât și bunelor sale caracteristici mecanice. Totuși, lemnul este caracterizat în primul rând de cunoscuta vulnerabilitate la foc, ceea ce determină încadrarea construcției într-un grad nefavorabil de rezistență la foc, caz în care suntem nevoiți să-i îmbunătățim comportamentul la foc.
Procedeul de ignifugare urmărește creșterea rezistenței la foc a lemnului protejat, asigurându-i proprietatea de a nu arde atunci când sursa de căldură este îndepărtată, utilizând substanțe create ca inhibitori de flacără. Astfel, propagarea incendiului este mult mai greoaie și deseori chiar oprită.
Autorizați de Centrul Național pentru Securitate la Incendiu și Protecție Civilă acronim CNSIPC – și recunoscuți în domeniu pentru experiența și capacitatea tehnică a specialiștilor noștri, realizăm lucrări de protecție a lemnului la foc cu metodologii specifice de lucru.
Mai întâi evaluăm obiectivul. Analizăm suprafața lemnoasă ce urmează a fi tratată, umiditatea lemnului și apreciem starea fitosanitară a acestuia. Cu ajutorul datelor obținute, coroborate cu nivelul de stabilitate la foc al clădirii, clasa de reacție la foc și condițiile specifice in situ , vom alege substanța de ignifugare potrivită construcției și vom întocmi oferta tehnică și comercială.
Aplicarea substanței ignifuge se realizează pe baza unui raport de evaluare și execuție, întocmit după realizarea formalităților contractuale, în care ignifugatorul aplică substanțele ignifuge, ținând cont întotdeauna de specificațiile tehnice date de producător și procedura de lucru aprobată și vizată de CNSIPC la momentul obținerii autorizației pentru realizarea acestor lucrări.
Protecție pasivă la foc a structurilor metalice - TERMOPROTECȚIE:
Principalele beneficii ale utilizării structurilor metalice sunt productivitatea și avantajul că sunt foarte ușoare, menținând în același timp un nivel ridicat de rezistență și eliminând unele dintre problemele care fac clădirile construite în acest mod mai puțin vulnerabile la cutremure. Fierul este rezistent, dar este flexibil și se poate deforma și chiar răsuci în aproape orice direcție, fără a-și pierde, însă, integralitatea structurală.
La acțiunea focului, prin temperaturile ridicate produse de un eventual incendiu, rezistența structurilor metalice se reduce, ducând la slăbirea capacității portante a structurilor și apărând riscul de prăbușire.
Termoprotecția constă în protejarea suprafețelor elementelor metalice de construcție prin acoperire de tip vopsea sau torcret, care sub acțiunea temperaturii din timpul incendiului formează un strat termoizolator, mărind astfel limita de rezistență la foc.
Punerea în operă a sistemelor de termoprotecție necesită o pregătire atentă și complexă, deoarece se lucrează cu echipamente și instrumente speciale care solicită parcurgerea anumitor etape, bine definite și în conformitate cu specificațiile producătorilor.
Identificarea elementelor de termoprotejat și stabilirea factorului de secțiune al acestora
Stabilirea rezistențelor la foc necesare fiecărui tip de element ce trebuie protejat, informații ce se regăsesc în scenariul de securitate la incendiu și colectarea informațiilor cu privire la temperatura critică a structurii de oțel stabilită prin proiectul de rezistență.
Determinarea grosimilor stratului de vopsea sau torcret, cu ajutorul tabelului de masivități din agrementul tehnic al produselor utilizate și informațiile menționate la punctele anterioare.
Redactarea și întocmirea devizului tehnico- financiar și stabilirea condițiilor de lucru ( protecție anticorozivă a elementelor de protejat, utilaje de lucru, termen de execuție).
Realizarea formalităților contractuale, emiterea ordinului de începere al lucrărilor și execuția lucrărilor.
Realizarea măsurilor de testare a calității lucrărilor executate și întocmirea dosarului tehnic necesar obținerii autorizației de securitate la incendiu.
Produsele de termoprotecție se utilizează atât în interiorul cât și exteriorul clădirilor, asigurând o rezistență la foc de până la 240 minute, în funcție de factorul de secțiune al elementului de protejat. Compania noastra utilizează produse ce nu contribuie la generarea fumului și nici nu degajă gaze toxice iar durabilitatea acestora poate ajunge până la 15 ani în condițiile punerii în operă corect, conform instrucțiunilor producătorului și condițiile unei exploatări normale, fiind un factor esențial în realizarea protecțiilor pasive la foc.